2017. aug 14.

Növények az ördögűzésben,

írta: P.Gabriella
Növények az ördögűzésben,

avagy a gonosz távol tartása?

smudges_fin_in_bin.jpg

Füstölők készítése cédrusból, zsályából, ökörfarkkóróból, fekete ürömből.

A természet rengeteg meglepetést tartogat. A növények ereje kissé mellékessé vált napjainkban. Pedig varázserejük még mindig ott van, ők még mindig hordozzák, tudják a gyógyítást, ha mi már nem is. Vannak védő növények is. Füstölőként, ajtófélfára akasztva, vagy azt bekenve, tűzbe dobva, kertbe ültetve, sokféleképpen használták.

 

erdei_pajzsika4.jpg

Erdei Pajzsika

Szent Hildegard érdekes látomásokkal teli életét csak az mentette meg valószínűleg a máglyától, hogy az egyház kötelékében élt. Kristályokkal, kövekkel és gyógynövényekkel való foglalkozása másként rossz véget ért volna abban az időben. Az eretnekség kikiáltásához nem kellett sok.

Az erdei pajzsikáról A pajzsika nagyon meleg és száraz és valamennyi nedve is van. Azonban sok erőt tartalmaz, méghozzá olyat, hogy az ördög elkerüli miatta. És vannak olyan erői is, amelyek a nap erejéhez hasonlatosak, mert ahogy a nap a sötétséget megvilágosítja, úgy készteti a pajzsika menekülésre a fantazmagóriákat, ezért a gonosz szellemek megvetik. 

És azokon a helyeken, ahol nő, az ördög ritkán gyakorolja csalárdságait, és azt a házat, és azt a helyet az ördög, bárhol legyen is, elkerüli és irtózik tőle, és a villám, a vihar és a jég ritkán esik ott, és a talajra, ahol nő, ritkán hullik jégeső.

És azt az embert is, aki magánál hordja, elkerülik a démonok mágiái és varázslatai csakúgy, mint az ördögi szavak és más álomképek. És ha kép készül valakiről kárával és halálával, ha pajzsikát tart magánál, nem, fog megsérülni. Mert az embereket néha képekkel átkozzák meg úgy, hogy megsérülnek és megőrülnek tőle. Amikor ugyanis az ördög az embert a Paradicsomban magához vonta, egy bizonyos emlékeztető jel készült az ördögben, ami az Ítélet Napjáig megmarad. És ezért bizonyos szavak, amelyek a csalárdságából születtek, ha néha emberek kimondják őket, megérintik ezt a jelet, ami benne maradt, és így előhívják és kicsalogatják, és így e szavak által árt az embereknek, vagy teljesíti azon kívánságaikat, amelyekről beszéltek. Néha az ember egy általa készített képpel győzni is tud azáltal, hogy az áldást és egészséget hoz neki. Azonban a gyűlöletből és az irigységből baj születik, és a baj bajjal van összekötve.

És az ördögi befolyás már embrióként látja az ember sorsát, hozzákapcsolódik, és mindig az ember mögött áll, és így baj bajjal jár. És ahogy az embernek jó és rossz tudása is van, ugyanúgy teremtetett az emberek számára jó és rossz növény is. (R1-128) Azonban a pajzsika nedvéhez bölcsesség rendeltetett, és a természet méltóságában a jóság és a szentség jelölésére szolgál. Ezért menekül előle és kerüli el minden rossz és mágikus. 

És amelyik házban pajzsika is van, ott a mérgek és az álomképek nem tudnak kiteljesedni. Ezért annak az asszonynak, aki gyereket szül, pajzsikával kell körbevennie magát a gyermeket is és a bölcsőben is őt, és akkor az ördög kevésbé fogja tudni megközelíteni. Mert amikor az ördög először megpillantja a gyermek arcát, nagyon gyűlöli és követi.

Hildegard von Bingen - Physica

Földitömjén

Azonban mégis hordd mindig a nyakadba akasztva, és ezáltal nem ámítanak el a démonok igézetei, a mágikus szavak és a varázslatok, amelyeket nem ettél és nem ittál.

Hildegard von Bingen - Physica

753x440.jpg

Orbáncfű 

Iván- vagy János-napi örömtüzekbe orbáncfüvet vetettek az ördög elűzésére és a bő termésért. Egy versike az 1400-as évekből így szól:

Mind a boszorkány s az ártó szellem

hatalmukat vesztik az ember ellen,

ha annak Szent János-nap éjjelén

szedett orbáncfű füzére van a mellén.

S hogy házad vész, sem vihar ne érje,

s rontás ellen a szent mindenkor védje,

mint melleden az orbáncfű füzére,

virítson a szemöldökfán a virágnak vére.

bd0eea39c4d843f8df2b3cc16d9649de_w758.jpg

Rozmaring

A régiségben egy rozmaringágat tettek a szelemenfára - szellemfára (ha jól tudom), hogy óvják a gonosztól a család életét. Kedvenc filmemben az Átkozott boszorkák végén van néhány jótanács:

Szórjanak sót a a hátuk mögé a bal vállukon át! A kert kapuba ültessenek rozmaringot és szerencsehozó levendulát! ...és legyenek bátran szerelmesek!

Egy szónak is száz a vége...a növények segítenek, csak hinnünk kell bennük. De babonásak azért ne legyünk! Inkább szeressünk!

Szólj hozzá

Gyógynövény