2017. aug 10.

Bizalom, mint reggeli gondolat

írta: P.Gabriella
Bizalom, mint reggeli gondolat

uhrinyi_laszlo_odon_targyak_buvulete.jpg

Kép: Uhrinyi László - Ódon tárgyak bűvölete

A minap barátnőmmel arról beszélgettünk, hogy az emberek hazudoznak...hogy ő már kétkedve fogad mindent és lassan bizalmatlan lesz az emberekkel szemben.

Én azonnal mondtam, hogy nem az emberekben kell hinni...

Erre ő megkérdezte: - De a bizalom az fontos, nem?

Akkor nem tudtam megfelelő választ adni, ezért tovább léptem. Mai ébredésem viszont érdekes gondolatra világított rá.

Bizalom.

Mit jelent ez a szó? 

Bizodalom régiesen. A BÍZ/ik ige a töve. Amikor bízunk, akkor hiszünk. Hiszünk abban az emberben. Az -ALOM, egy fészek, vagyis a mi hitünk fészke. 

Amiben hiszünk, abban van a bizodalmunk is. Ha a földi testben hiszünk, az anyagi létben, akkor affelé fordulunk bizalommal. Ha magasabbra tekintünk, akkor az érzelmekben a lélekben, ha legmagasabbra egy létezés szintjén, akkor az isteni gondolatokban, a szellemben. 

A bizalom egy elvárás a másik ember felé, hogy megfeleljen a mi hitünk elvárásainak. 

A fenti kép és címe is hűen mutatja, hogy mennyire törékeny ez a bizalom és különböző az erről kialakult kép is. Az ódonság, elavultat is jelent. A bűvölet- igézet, mikor nem akarsz, nem tudsz rálátni egy magasabb eszmére, rendszerre és a régi fogságában élsz. 

Utólag olvastam és valahol ide illik:

- Emberismeretem abban a pillanatban kezdődött, amikor megértettem, hogy üres vagyok én, üres vagy te, üres mindenki és az ember a nulladik elem, a neutron, a semleges keret, aki üres. Az emberek valódi jellegükben egymástól nem különböznek. Mindenki üres volt és üres marad és sohasem volt más, mint üres. Minősítetlen. Minőségtelen. Amiben az emberek egymástól különböznek, hogy mindenki más sorsdémont fogad be és táplál s azzal magát azonosítja. Magát a démonnal összetéveszti. Emberrel sohasem állok szemben. Nem is állhatok. Üresség nem állhat szemben ürességgel. Akik egymással szemben állnak, azok a sors démonai. S ezek mindig szemben állnak. Sors annyi, mint szemben állni. Rilke mondja: gegenüber, immer gegenüber.

- Emberismeretem első lépése volt felismerni, hogy azért, ami történt, nem az embert kell felelősségre vonni, hanem meg kell keresni démonát. Háború, tévedés, félreértés, gyűlölet, irigység, hízelgés, erőszak, áltatás, féltékenység nem az emberek dolga, hanem a démonoké.

- Az első stádium: amikor az ember a sorsdémon megszállottja s erről sejtelme sincs. Karakter. Jellem. Egyéniség, individuum, sors, létért való küzdelem, háború, zavar, gyűlölködés, verseny, féltékenység, harag, tehetségek, félelem, védekezés, irigység, Upanishadok: szamszara; Böhme: Angstrad, Orpheus: ananké.

- Aki ezt felismeri, a megszabadulást megkísérelheti. Következik a második stádium. Az összes démonokat, akik benne laknak, akiknek szállást adott, az úgynevezett tulajdonságokat, mind, vagy legalábbis annyit, amennyit csak tud, felidézi. Rendkívüli veszélyek. Mágikus stádium. Leszállás az alvilágba. Úgynevezett önismeret. Tulajdonképpen démonológia (pszichológia).

- Harmadik stádium: az exorcizmus. A démonok leleplezése, átvilágítása és kiűzetése. Aszketikus fokozat. Moralitás. Éthosz. A kufárok kiűzése a templomból. A kísértések ideje. Kritika. Önfegyelem. Ha ez sikerül, az ember eléri az ősállapotot.

- Ez a negyedik stádium. Az üresség, a nirvana. A démonok eltűntek. Elmenekültek a világosságból. Sikerült valamennyit kifüstölni. Tulajdonság nélkül. Tehetség nélkül. Minőségtelenség. Minősítetlenség. A semmi. A neutron. A nulladik elem. Keats: negative capability. Egyéniségtelenség. Jellem- és jellegtelenség. Karakter nélkül, sors nélkül, vágyak nélkül, célok nélkül: Ataraxia. Tao.

- A nemlegesség nem az utolsó. Ez a passzivitás. A várakozás. A megnyílt semmi. Ezen a fokon túl az ember saját erejéből nem juthat. A várakozó semlegesség az ötödik stádium. Esetleg nagyon sokáig tart. Esetleg az ember sohasem lép ki belőle. Ez az állapot, amikor az embert már megteremtették, de az élő szót még nem lehelték bele...

- A hatodik stádium, amikor az ember a beléje lehelt szót megkapja. A minőségtelenség elnyeri alapminőségét. A semmi valamivé, a senki valakivé lesz. Megszületik a cél. A teljes és a kész ember. Jelenleg várakozó vagyok az ötödik stádiumban.

 Hamvas Béla - Summa Philosophiae Normalis részlet

Ennyi a mai reggeli termés. Forgasd hasznodra!

Szólj hozzá

Élet Hit