2017. júl 23.

Gyermekek tanítása?!

írta: P.Gabriella
Gyermekek tanítása?!

child_c3.jpg

Mit adtam a gyermekeimnek?

Rájuk borítottam minden gondolatom, eszmém, ideám, keserűségem és kétségbeesésem. Nem volt könnyű dolgom. Jórészt egyedül neveltem fel őket. Nem fényezem magam itt, mert az anyagi biztonságunk megvolt sokáig. Soha senki nem tanított arra, hogy mi is a gyereknevelés, mit kellene másképp, hogyan kell a Lélek szerint. Két kisebbem már szerencsésebb volt, hogy átmentem egy átalakuláson és másképp LÁTTAM őket. 

Az én generációm nagy feladatot kapott. Nincs példa semmire, de legfőképp a jövő nemzedék felnevelésére. Elavult, dogmás, megkövesedett, rothadó "tudásunk" van csak. Mindent nekünk kell kidolgozni. A gyermeknevelés sokat tanított nekem. A gyermek mindig is a jövő nemzedéke reményét hordozta, hordozza magában. Erre épül jövőnk.

Mi is kell a gyermekeknek? 

Ruha, ennivaló, meleg télen, szeretet (sok!!!), törődés és legfőképpen szabadság. 

Hogyan tanulnak?

Mit kell egy szülőnek tennie?

lovag.JPG

Saját kép

Hmmm...Törődésként először is engedni kell, hogy kialakuljon saját gondolatvilága gyermekünknek. Eszközökkel, tanítókkal kell ellátnunk őket, lelkük szerint. Meg kell tanítani  gondolkodni, keresni, kíváncsinak lenni. Az internet erre is nagy segítséget ad, ha megtanulják helyesen használni. Nyújthatunk segítő kezet a jó és rossz közötti különbség tevésre, ha mi már tapasztaltak vagyunk ebben. Soha ne mondd, hogy rossz a világ, vacak itt élni és nyüglődés a munka, az élet!

mano.JPG

Saját kép

Adj kezébe egy almát, melyet éppen a fáról szakítottál, hogy megízlelhesse azt. Szedjetek forró, napsütötte paradicsomot, melyet szájába téve és elharapva elönti a nyár valósága. Feküdjetek a fűben nappal felhőket, pillangókat lesve, este a csillagokat, bolygókat kutatva, hallgatva a tücskök ciripelését. Adj kezébe egy magot és magyarázd el, hogy ez az élet lényege. Engedd, hogy összesarazza magát, tanítsd meg tüzet rakni, patakban gázolni, esőben elázni, virágot szagolni, hóban angyalt rajzolni testével, beleszagolni egy könyvbe, erejét megtapasztalni, vágyait elérni. Fújjatok együtt buborékot, pitypangot! Engedd szeretni a növényeket, az állatokat helyesen, tisztelni őket és elkérni ami kell tőlük. Feküdj vele az ágyba és érezd meg mit szeretne akkor. Ha kell énekelj! (Akkor is ha azt mondták, vagy azt gondolod, hogy nincs szép hangod.) Ha kell zenélj! (Akkor is ha nem tanultad.) Ha kell mesélj saját kútfődből! (Egy szülő megérzi, mire van szüksége gyermekének.) Párnacsatázz, táncolj, bohóckodj egyet vele! 

Csak ENGEDD!!!

Egy ilyen gyermek nyitottá, örömtelivé válik. Önszerető, önbecsülő, hivatástudatú, önállóan gondolkodó Lény lesz, aki hallgat a megérzéseire, lelkére, szellemére. 

robin_hood.JPG

Saját kép

Ja! Fogadd el, hogy ő nem te vagy és vannak saját gondolatai. Fogadd el, hogy ő is taníthat téged

Minden jót ebben az önfeláldozó, nehézségeiben is gyönyörű munkához!

Szólj hozzá

Család Gyermekek