2017. ápr 10.

Pitypang

írta: P.Gabriella
Pitypang

 

17861697_1275479855823139_1875651729015717726_n.jpg 

...és csillagmintás másait,

számlálatlan sokat:

a gömbölyded és hópihés

pitypang-tojásokat...

Szabó T. Anna - Pitypang (részlet)

Pongyola pitypang, barátfű, oroszlán fog, békavirág, kákics, tejes fű, kikirics néven is ismert a népi tájszólásban. Bóbitás kalapját elfújni még mindig gyermeki öröm, akármennyire is felnőtté váltam. A kicsi ejtőernyősök szállnak az ég felé játékosan. A nyarat idézi bennem. Sokan szidják, mert még mindig gazként tekintenek rá és "jól ápolt" kertjükben helye nem lehet egy olyan növénynek, ami ennyire szabad és nagy gyógyhatású. Persze ezt ők nem tudják... A szabadság megtestesítője nekem. Virágaiból font koszorú gyermekkori emlékeimet gazdagítja. A pitypang mező nagyszerű méhlegelő is. 

 Lélektani hatás: Segit megszüntetni a szellemi tompaságot, fokozza a tisztánlátást, csökkenti a téves képzetek mérgeit, őszinteségre serkent. Az elemző gondolkodásból eltávolija az indulatokat. A nyomasztottság és a tehetetlenség állapotából kiemeli a lelket, az érzelmi terheket, mozdulatlanságot szünteti. A lerakódott, lelket szűkitő, korlátozó élmények feloldásában, elengedésében segt. Fokozza a változásra való hajlamot és a szabadság érzését.

javas.hu

Az hogy lélektani, nemcsak a szájunkba betett növényre vonatkozik, hanem csodálata, nézése, vagy akár érintése is meghozza ezt a hatást. 

b60f6c2ff904e40f276c97a36c64304b.jpg

Kora tavasszal már keresem gyönyörű fogazott levelét. Első salátáink egyik összetevője. Üdítő zöldje, szép formája becsalogatja asztalunkra a tavaszt. 

Gyökeréből - ugyanúgy, mint a cikóriáéból - megszárítva, pörkölve, darálva, finom kávé helyettesítő ital készíthető. Serkenti a máj és epe működést, segíti a vese feladatait is. Ez ugyanúgy értendő minden egyes részére. 

A virágzó növény szára elrágcsálva, csökkenti a vércukor szintjét. 5-6 szál egy nap elegendő.

Teája nagyon jó vízhajtó. Minden nedv pangást, hurutot, turhát ürít. Aki vérnyomás csökkentőt szed, kifejezetten ajánlom, hogy igya teáját, ami segít a felesleges pangó vizeket kitisztítani a szervezetből. Így csökkenti a szívet érő terhelést is. 

A havi virágzáskor (menstruáció) fellépő puffadást is jól szünteti teája. Ciszta eltüntető is, mellmasszázs olajam egyik összetevője. 

Gyökér feletti torzsa része finom párolt köret, vagy saláta összetevő is lehet. Virágából szirup is készíthető. Régebben cukorral tettem el, tavaly mézzel próbálkoztam és úgy is sikerült. Így kiiktathatom a finomított cukrot. Virágát még süteményekbe, máffinokba, turmixokba is szeretettel teszem.

Szólj hozzá

Gyógynövény