Forralt bor fűszerkeverék megspékelve
Édesapámnak készítettem forralt bor fűszerkeveréket. A forralt bor az egyik legjobb nátha, megfázás elfújó. Egy jól eltalált fűszerkeverék kész ajándék.
A fűszerek melegítenek, tisztítanak és erősítik az immunrendszert.
Szerettem volna színesebbé és egyben gyógyítóvá tenni ezt a keveréket. A mályva virág gyönyörűen megtartotta szép. kék színét. Nyálka tartalmával szépen bevonja a torkot, ezzel csökkentve a torok fájását és a köhögési ingert. Ugyanebben segít az ökörfarkkóró virága is. Igaz sárgás, szöszösségét már elvesztette, de hatóanyagban még mindig gazdag.
A kardamom serkenti a szívizmok működését.
Nyugtatja az idegrendszert, sőt érzelmi jólétünk támogatója is a fűszer. Erősíti az ember szívében lakó isteni öntudatot. Elősegíti a pozitív tulajdonságok-érzelmek kibontakozását: melegszívűvé, emberszeretővé tesz, örömteli rálátást nyújt a mindennapi teendőkre, tisztítja a gondolatvilágot, nyugtatja a lelket és bátorítást ad a félelmek leküzdéséhez. Halványítja a negatív tulajdonságokat-érzelmeket, mint a kapzsiság, az irigység, a gyűlölködés, az önimádat, a sértettség, a szomorúság és a bizonytalanság. Fellendíti a bennünk szunnyadó életerőt, így alkalmazható depresszió és kimerültség esetén is. Serkentő hatása miatt afrodiziákumként is számon tartják.
Az ájurvéda szerint a kardamom szattvában és pránában (életenergiában) egyaránt gazdag. Ez utóbbi áramlását szabályozza, különösen a szamána-váju és az apána-váju esetében. Előbbi az ún. egyensúlyozó prána, amely a test perifériás részei felől annak belseje felé áramlik, és az emésztés valamennyi szintjéért felelős. Elménkben homogenizálja és megemészti a tapasztalatokat, legyenek azok érzékszervi, érzelmi vagy mentális jellegűek. Az apána-váju a lefelé és kifelé áramló életenergia, amely a kiválasztó és reproduktív folyamatok minden formáját irányítja (pl. kilégzés, vizelet, sperma, gyermek születése, stb.) és mélyebb szinten a negatív érzékszervi, érzelmi és mentális tapasztalatok megszüntetését, feldolgozását kontrolálja.
Összefoglalva tehát a kardamom szerepet játszik abban, ahogyan a világról alkotott benyomásainkat feldolgozzuk, így segítve érzelmi-mentális jólétünket.
A gyömbér jó gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító hatásai miatt sem maradhat ki.
Forral bor fűszerkeverék
Hozzávalók:
6 db szegfűszeg, 1 rúd összetört fahéj, 6 magtasaknyi kibontott kardamommag, finomra vágott gyömbér, narancs- és citromhéj (megszárítva), kis csipet mályvavirág és ökörfarkkóró.
1 liter borhoz adok 2 dl vizet, 20 dkg cukrot és egy csipettel a keverékből. Felforralom, leszűröm és fogyasztom.
Jó egészséget!