2017. feb 13.

Forralt bor fűszerkeverék megspékelve

írta: P.Gabriella
Forralt bor fűszerkeverék megspékelve

20170213_083557.jpg

Édesapámnak készítettem forralt bor fűszerkeveréket. A forralt bor az egyik legjobb nátha, megfázás elfújó. Egy jól eltalált fűszerkeverék kész ajándék.
A fűszerek melegítenek, tisztítanak és erősítik az immunrendszert.

Szerettem volna színesebbé és egyben gyógyítóvá tenni ezt a keveréket. A mályva virág gyönyörűen megtartotta szép. kék színét. Nyálka tartalmával szépen bevonja a torkot, ezzel csökkentve a torok fájását és a köhögési ingert. Ugyanebben segít az ökörfarkkóró virága is. Igaz sárgás, szöszösségét már elvesztette, de hatóanyagban még mindig gazdag.

A kardamom serkenti a szívizmok működését.

Nyugtatja az idegrendszert, sőt érzelmi jólétünk támogatója is a fűszer. Erősíti az ember szívében lakó isteni öntudatot. Elősegíti a pozitív tulajdonságok-érzelmek kibontakozását: melegszívűvé, emberszeretővé tesz, örömteli rálátást nyújt a mindennapi teendőkre, tisztítja a gondolatvilágot, nyugtatja a lelket és bátorítást ad a félelmek leküzdéséhez. Halványítja a negatív tulajdonságokat-érzelmeket, mint a kapzsiság, az irigység, a gyűlölködés, az önimádat, a sértettség, a szomorúság és a bizonytalanság. Fellendíti a bennünk szunnyadó életerőt, így alkalmazható depresszió és kimerültség esetén is. Serkentő hatása miatt afrodiziákumként is számon tartják.

Az ájurvéda szerint a kardamom szattvában és pránában (életenergiában) egyaránt gazdag. Ez utóbbi áramlását szabályozza, különösen a szamána-váju és az apána-váju esetében. Előbbi az ún. egyensúlyozó prána, amely a test perifériás részei felől annak belseje felé áramlik, és az emésztés valamennyi szintjéért felelős. Elménkben homogenizálja és megemészti a tapasztalatokat, legyenek azok érzékszervi, érzelmi vagy mentális jellegűek. Az apána-váju a lefelé és kifelé áramló életenergia, amely a kiválasztó és reproduktív folyamatok minden formáját irányítja (pl. kilégzés, vizelet, sperma, gyermek születése, stb.) és mélyebb szinten a negatív érzékszervi, érzelmi és mentális tapasztalatok megszüntetését, feldolgozását kontrolálja.

Összefoglalva tehát a kardamom szerepet játszik abban, ahogyan a világról alkotott benyomásainkat feldolgozzuk, így segítve érzelmi-mentális jólétünket.

Innen

 A gyömbér jó gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító hatásai miatt sem maradhat ki. 

20170213_175942.jpg

Forral bor fűszerkeverék

Hozzávalók:

6 db szegfűszeg, 1 rúd összetört fahéj, 6 magtasaknyi kibontott kardamommag, finomra vágott gyömbér, narancs- és citromhéj (megszárítva), kis csipet mályvavirág és ökörfarkkóró.

1 liter borhoz adok 2 dl vizet, 20 dkg cukrot és egy csipettel a keverékből. Felforralom, leszűröm és fogyasztom.

Jó egészséget!

Szólj hozzá

Ital Gyógyítás Gyógynövény