2016. dec 18.

Karácsony - Karacsun - Téli Napforduló...

írta: P.Gabriella
Karácsony - Karacsun - Téli Napforduló...

betlehem22_1.jpg

...Nap Isten (Mitrász) ünnep. 

images_9.jpg

Az egyházatyák Jézus születésnapját Kr. születése után 325-ben a niceai zsinaton jelölték ki december 25-ére, közös megegyezés alapján, ami egyébként akkor Mithrász-Napisten születésnapja volt. A téli napforduló december 21-ét követő harmadik nap után, mert a Nap a fordulók alkalmával látható módon három napig nem mozdul a horizonton. így a 25-ei hajnali Nap-indulás ünnepe valósul meg a 24-re előre hozott karácsony estében.

Falvay Károly - Nagyboldogasszony

relief.jpg

Fertőrákosi Mithras szentély. 

Jézus, mint Salvator Mundi - Világ megváltó, vagy Üdvözítő sok 15. és 16. századi festők képén hasonló formában lett lefestve, mint a fent lévő Mithras Isten. Áldó kezekkel és egy átlátszó gömböt tartva kezében. 

Jézus a FÉNY. A földön szimbóluma a NAP. 

A Kara-csun a sötétség fordulásának ünnepe és a Téli Napforduló is a Fény megszületését ünnepli. 

p1100935.JPG

Szimbolikusan Jézus is minden évben megszületik. Ez nem egy fizikai megszületés, hanem a bennünk lévő Fény megszületése.

Molnár V. Józsi bácsi archaikus mondása mindig benne cseng a fülemben:

Bé gyütt Jézus a házamba, házam közepibe és ott megálla. Ez a Karácsony!

Nap Isten, Jézus, Fény ünnepek, mind-mind ugyanaz. Csak ki-ki másképpen éli meg. Mindenkinek saját útja van. De a Lényeg ugyanaz. Minden ferdítés, vagy igazítás ellenére, Nekem a karácsony a második legnagyobb ünnep. Mert Jézus - a Fény - minden évben megszületik bennünk, bejön a szívünk közepébe és akármilyen el nem intézetlen dolgunk van, megnyugszunk; abban az időszakban letesszük a fegyvereket, megbocsátunk mindenkinek és a Szeretet elterül a világunkon. Kegyelmi időszak. 

Szeretem, mikor mindenkinek igaza van. 

Szólj hozzá

Ünnep