2016. dec 16.

Jeles napok megélése

írta: P.Gabriella
Jeles napok megélése

annee.jpg

Nem fogok nagyon újakat mondani itt, mert eleink már tudták ezt. 

Vannak ugye azok a jeles napok. Amiket ünnepelünk. Vannak a Nagy ünnepek: Karácsony, Húsvét, Pünkösd. Vannak a születés, névnapok. Vannak a Boldogasszony napok. Vannak a munkához köthető ünnepek: ültetés, betakarítás, disznóvágás... és még sok-sok. De vajon meg tudjuk élni ezeket a mindennapokban?  Eleinknek rengeteg ünnepe volt. Állandóan ünnepeltek, mert ezzel fejezték ki hálájukat a Teremtő felé. A bálok erőt, energiát adtak azt ott elropott táncok által. Az éneklés, tapsolás, dobbantás, tánc, mind-mind erőt szabadít fel. Leadták a feszültséget. Nem volt depis ember. 

vszako-1.jpg

A Természet is jelez nekünk a változásaival, hogy merre kell változnunk. Kikelet - nyílj ki! Enyészet - csukódj be önmagadba! A NAP állása, fordulása is nagy ünnepnek számított. Nap-éj egyenlőség, Napforduló.

Itt csak az a kérdés, hogy Te! hogyan tudod megélni ezeket? Mit teszel, hogy eggyé legyél ezekkel az ünnepekkel. Csak nyűg a hátadon? Rántasz egyet a válladon, hogy az nem Neked való? El is felejted?

A Lényeg. hogy Te mit érzel belül. Próbáld meg megélni az ünnepet magadban! Nem kell hozzá sok. Csak elhatározás. Mert az ÜNNEP TE MAGAD vagy!

Tudod mi a Luca-nap? Nem? Nézz utána! Ültetsz Luca búzát? Neked mit jelent? Hogyan éled meg a pici magok, termőföldbe tételét? Nézed nap, mint nap, kibújt-e már, nő-e? Örülsz mikor harsogó zöldje színesíti, élővé varázsolja az ünnepi asztalod? 

Szoktál énekelni, táncolni, csak úgy? Vegyél részt olyan közösségben, ahol táncolnak, énekelnek, vagy megélik az ünnepeket! Kórus, színi előadás, verselés, hitben való azonosulás, mindegy. Csak ne ülj otthon és kapcsolgasd a villanypásztort, vagy a netet! Menj emberek közé! Éld meg a konfliktusokat és perpatvarokat, vagy eggyé tartozás élményét! Vond le a következtetést, tanulj! Tanulj magadról! Hol hibázol? Meglásd így lesz kerek az ÉLET! Kívánok jó keresgélést, mélyen szántó ünnepeket!

Minden Benned van!

Szólj hozzá

Élet Ünnep