2016. júl 31.

Borágó - Borago officinalis

írta: P.Gabriella
Borágó - Borago officinalis

borago-officinalis-0123.jpg

Népies nevein: borvirág, borecs, uborkaszagú fű, uborkafű, igaz ökörnyelvű fű, kerti ökörnyelv. 

b1.jpg

Az írásos történelemben a borágó különféle képességeiről a feljegyzések mind említést tesznek: jókedvre deríti az embereket, megerősíti a szívet, szertefoszlatja búbánatot és bátorságot ad a csüggedt kedélynek. Kelta nyelven a növényt borrach-nak hívják, ez bátorságot jelent, zengzetes walesi neve, Llaurenlys pedig annyit tesz: az öröm füve.

Virágának gyönyörű, tiszta kék színe gyakran szolgálta a festészet egykori mestereit: a Madonna köntösét festették meg vele. A harcba induló keresztesvitézek búcsúpoharában a szirma lebegett.

A növény kitűnő tulajdonságait minden bizonnyal kálcium-, kálium-, és ásványisó-tartalma; a kutatások szerint a mellékvesevelőre hat, amelynek a működését befolyásolja. 

Lesley Bremness - Füveskönyv

b5.jpg

Egy régi történet szerint, ha nő belelopja kedvese borába a virágot, bátorságot ad neki a leánykéréshez.

A föld feletti részét használva, leforrázva teának és ezzel mosakodva, nagyon jó a száraz, érzékeny bőrre. Szórófejes flakonba öntve, nagyon jó frissítő és az előbbiekre is használható.

b4.jpg

Magjának olaja nagyon sok zsírsavat - omega 6 -, gamma linolén savat, nagyon magas értékben GLA fehérjét tartalmaz, ami segít megkötni a kálcuimot. A női változó korban segít csökkenteni a hőhullámokat és az éjszakai izzadást. A menstuáció előtti időszakban csökkenti a mell érzékenységét, fájdalmát. Rendbe hozza a hormonszintet. Csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Oszteorporózisnál/csontritkulásnál is ajánlott.

Nagyon előnyös a nőknek, mert nagy mennyiségben tartalmaz vasat és kálciumot, mely a legtöbb nőnél hiány. Potasszium, cink, B- és C-vitaminban és beta-karotinban is nagyon gazdag. Terhes és szoptatós anyáknak különösen ajánlott, mert növeli a tejtermelést.

b2_1.jpg

Ideg-, szívbetegségek, vizenyő gyógyítására, vértisztító teákba, fűszernek, salátának használják.

Szalai Miklós - Halimbai füveskönyv

b3.jpg

Nagyon jóízű, én a kertben is néha leszakítok egy-egy virágot és elmajszolom. Megjelenése is gyönyörű! Szeretik a beporzó rovarok - méh kenyér :) -, így odacsalogathatjuk kertünkbe őket. Uborka befőzéshez, hideg uborkaleveshez kitűnő!

A káposztaféléktől és cukkinitől növénytársításként, távol tartja a kártevőket. Erősíti az epret és a paradicsomot. Utálják a levéltetvek és jól lazítja  kötött talajt.

Szóval...LEGYEN KERTEDBEN!

Szólj hozzá

Gyógynövény