2016. júl 19.

menta - Mentha

írta: P.Gabriella
menta - Mentha

21967_mentha.jpg

Borsos menta - Mentha piperata

20160719_175458.jpg

A görög mitológiában Minthe nimfa Plutónak volt a szerelme; aki illatos növénnyé változtatta, mert féltékeny felesége túl erőszakossá vált. A mentát emberemlékezet óta nagyra becsülték. A héberek a mentát zsinagógáik kövezetére szórták, s ezt a szokást évszázadokkal később az itáliai templomokban is átvették.

A római költő Ovidius a mentát a vendégszeretet jelképeként említi; a két öreg, Philemon és Baucis történetében elmondja, hogy vendégek fogadása előtt mentával súrolták le az asztalt. Gerard 1597-ben még többről beszél: " a mentát ünnepek, összejövetelek alkalmával szokás szertehinteni: örömet nyújt, felüdülést hoz s nyugalmat ad". A rómaiak mártásaikat, boraikat ízesítették a növénnyel.

Lesley Bremness - Füveskönyv

img_3675.jpg

Fodormenta - Mentha Crispa

20160719_172412.jpg 

Lélektani hatás: Javítja a tisztánlátást és a belátás képességét, előtérbe helyezi a dolgok értelmi megfontolását. Enyhíti a nyomasztottság és a komorság hangulatát. Oszlatja a félelmeket, a szorongást, a görcsölést, kiűzi a lélek tisztátalan gondolatait. Fokozza a lelkesedésre való hajlamot. Csillapítja az indulatokat, az idegi frusztráltságot, világossá teszi az elmét.

Javas.hu

Az epe termelést elindítja, így jó felfúvódásra. Gyorsan rásegít az emésztésre. Fertőtlenítő hatásával letisztítja a torkot. Téli teakeverékek egyik alapvető összetevője. 

Amely gyomor nem főzheti meg, amit észik, csoklást, okádást megállat, sárt kihányat.

Melius Péter - Herbárium

Erre a legjobb, ha mézes menta szirupot készítünk.

Asszonyoknak jó havi vérzés indító. Készítek 2 liter teát, beöntöm egy vödörbe, ráülök és alulról gőzölöm magam. Jól fertőtlenít is ilyenkor. :) 

Szólj hozzá

Gyógynövény