2016. jún 21.

hársfa - Tilia cordata

írta: P.Gabriella
hársfa - Tilia cordata

tiliaceae_tilia_cordata.jpg

A hársfavirág egy bódító felhő tömeg. Testvérem jó megjegyzése alapján: aromaterápia. Ráadásul a mézelő rovarok tömkelegével van tele, ami még csodásabbá teszi. 

prodzoomimg603.jpg

Influenzás, legyengült időszakban az egyik legjobb és legkönnyebben hozzáférhető gyógynövény. Amellett, hogy flavonoidjai antibakteriális hatásúak, a nyálka, ami a növényből forrázás során előjön, hurutoldó és köhögéscsillapító, még nyugtató hatását is kifejti, hogy kipihend magad és aludj egy jót. Izzasztó hatását még jobban kifejti, ha fele arányban bodzavirággal kevered. A hársfavirágból főzetet kell készíteni (10 perc forralás után leszűröm) gyógyulás céljából, élvezeti teaként fogyasztva pedig csak forrázni kell.

letoltes_8.jpg

Vasedényben készítik el a hársfa szenet, ami magas ásványi anyag tartalomból - sok vasat tartalmaz. Jó gyomorbántalmakra, hányingerre, felfúvódásra. 

Az hársfa szenét ecetben olts(d) meg, és ráknak a fejér szemével törd öszve, aludt vért gyógyít, ha megiszod, vérpökést megállat. 

Melius - Herbárium

700_eves_harsfa-03.jpg

A középkorban szent fának tisztelték Lignum sacrum-nak hívták és energiáját használták gyógyításra. Megölelték a fát először elölről, majd hátulról is, hogy a gerinc hozzáérjen. Mezítelen lábbal voltak. Nappal ajánlott a töltekezés. 

Szólj hozzá

Gyógynövény