2016. jún 15.

erdei mályva - Malva sylvestris

írta: P.Gabriella
erdei mályva - Malva sylvestris

erdei_malyva-malva_sylvestris5_preview.jpg

Népi neve nagyon beszédes: papsajt (mert kis, korong alakú termése hasonlít egy karika sajtra), csuszóka (mert főzésnél zselés leve lesz és csúszik) és fürdőrózsa (mert lágyítja a bőrt). :) Görögül Malache, azaz haslágyító fű.

letoltes_7.jpg 

Természete nedves, melegítő.

Nyersen fogyasztható virága, levele, salátákba, kenyérre.

Belső fogyasztásra 3-4 órát hideg vízben áztatni, leszűrni és meginni. Ne hagyjuk állni, mert csuszamlós lesz. Hurutoldásra, mandulagyulladásra, torokdagadásra igyuk. Meggyógyítja a tügőtágulatot, gyomor és bélutak gyulladásos betegségeit.

img_20160615_065249.jpg

Tegnapi szedés :)

Tenasmum iurvant, azaz az erőlködést, mikor ember erőlkedik gyakorta, de sem sz..hatik, sem vizelhetik, ez málva levele és gyökere, az kömény és az Anisum, azaz bécsi köménnyel ha borban főzed, gyakran iszod, megindítja.

Melius Péter - Herbárium

 

Külsőleg a testen lévő gyulladásos részekre, steril gézt bele mártjuk az ázalékba és ezt rátesszük a gyulladásra. Fóliával letakarjuk és rákötözzük. Kéz, vagy lábfürdőhöz és kádfürdőhöz, nagy edényben (5 léteres) áztatjuk a virágot (3-4 óra), majd csak annyira melegítjük fel, hogy kellemes érzete legyen a bőrön. Puhítja a kemény, reszelős sarkat, kezet és kádfürdőként az egész bőr felületet. Kisimítja az idősödő bőrt. Sok helyütt mondják, hogy a női változóz kór egyik tünetét a hüvelyszárazságot is megszünteti. Gondolom ilyeténképpen ülőfürdőként is alkalmazható.

 

18316.jpg

Darázs, méh csípésre, az összezúzott növény nedvét kenve, enyhíthetjük azt.

Húsmentes étrendben kipróbált, hogy a megfőzött mályvából zselészerű anyag készíthető, melyet felverve habosíthatunk, mint a tojásfehérjét, vagy sűrítő anyagként használhatjuk.

Mindenik féle málvának ha a virágit mézes borban vagy mézes vízben megfőzed, egy kevés timsót vetsz belé, ember inyének rothadását, veszését meggyógyítja, ha gyakran mosod vele.

Melius Péter - Herbárium

Mézzel keverve a nyers levét, beszáradt könnycsatornákra, vagy szemgyulladásra jó.

Orbáncot és üszkösödést is gyógyít és a testbe lőtt vasakat kivonszolja. (Melius szerint).

malva_neglecta_malvaceae_common_mallow_1b.jpg

Rokona és szintén hasonló hatóanyaggal bíró növény a Malva neglecta. Ez alacsony növésű és fehér virágú.

 

 

Szólj hozzá

Gyógynövény