2016. ápr 24.

citromfű

írta: P.Gabriella
citromfű

balm--02-l.jpg

Citromfű (Melissa officinalis), citromszagú mézfű, mézelke

 

Manapság nagyon fontos növény lett. A rohanó, ideges, ideg-ölő, felfordult világban egyhítőre, nyugtatóra, ideg regenerálóra lelnek benne, akik rendszeresen fogyasztják. 

Egykor azt tartották, a citromfű valósággal új életre kelti az embert.

 A XIII. században élt Llewelyn, Glamorgan hercege, aki rendszeresen itta citromfű teáját, 108 éves korában (az akkori időkben ez egy matuzsálemi kor volt :) szerk.)halt meg; a sydenhami John Hussey pedig 116 évet élt meg, miután ötven éven át itta reggelenként a mézzel ízesített citromfűteát. A citromfűnek azt a tulajdonságát, hogy szertefoszlatja a búbánatot, a füvesemberek régóta dicsérték; a növény a depresszió elleni illatterápiában ma is fontos szerepet játszik.

Lesley Bremness - Füveskönyv

melissa_officinalis_001.JPG

- A citromfű nyugtató, idegerősítő, hatásos felfúvódás ellen, hányás esetén, szívre is, mert ideges szívdobogás esetén is nyugtató. És nagyon szép neve van. Melissa. 

Nagyfenyvesi László A völgy

melissa_officinalis_fl_kz.jpg

Erdős, bokros helyen terem, termesztik is. Levelét, virágzó hajtását májustól augusztusig gyűjtik. Ideg-, szívbetegségek, álmatlanság, fejfájás, a vérnyomás zavarai, érelmeszesedés, gürcs, máj-, epebántalmak, étvágytalanság, vérszegénység, felfúvódás, vesebetegségek, hóluaggyulladás, sebek gyógyítására használják. Élvezeti tea...

Szalay Miklós - Halimbai füveskönyv

starr_070906-8823_melissa_officinalis.jpg

Eszembe jutott egy könyv/film részlet is.

 

- Abban leli örömét, hogy engem gyötör. Semmi tekintettel sincs az idegeimre.

- Téved, drágám; nagyon is tisztelem az idegeit. Hiszen régi ismerőseim: legalább húsz év óta állandóan rájuk hivatkozik.

Jane Austen - Büszkeség és balítélet

Talán Bennett asszonyságnak is jót tett volna a citromfű tea reggelente...hihihi.

Melegítő, szárasztó, emésztő és gyógyító fű.

Ha vizét veszed, igen jó kígyó, dühös eb marását véle mosni.

Ha zavaros borba beléveted a Melissát, szép színüvé teszi.

Ennek a vize legyet és rothadást elűz, nem hagyja a húst hamar légynek megesni.

Melius Péter - Herbárium

Termesztése nagyon egyszerű. Kérj valakitől egy darabot. Biztos adni fog, mert ahol egyszer megtelepszik nem lehet kiirtani sem. Nekem már mindenhol van. Hálás növény, kezdő kertészek is próbálkozhatnak vele. Nagyon jó illata van a térillatosító keverékekben, füstölőnek is kitűnő. Salátákban, szörpnek, fagyiban vagy lekvárokban kellemes citromízt kölcsönöz. Szappan aromaterápiás illatosítója. Kihagyhatatlan a beteg embernek vitt csokorban. 

 

Szólj hozzá

Kert Gyógyítás Gyógynövény