2016. már 30.

kökény virág

írta: P.Gabriella
kökény virág

kökény latin neve: (Prunus spinosa), a kökényszilva latin neve: (Prunus insititia), magyar népies nevei: kökény, boronafa
Hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye. Ilyenkor a legjobb, amikor már megcsípte a dér. Túrázásaim közben Klári barátnőmmel alig várjuk, hogy az útunkba akadjon egy kökény bokor, amiről tudunk legelni. Isteni finom!

Virágzata apró, fehér, ötszirmú és a lombfakadás előtt nyílik. Bimbójából (kökényvirág), flores acaciae nostratis vértisztító, fogyást elősegítő teát főznek. (Érdekes népi megfigyelés: A kökény virágzásakor hűvös, szeles, viharos az időjárás.)

A virágdrog (Pruni spinosae flos) igen bőségesen tartalmaz különféle gykozidákat. A virág forrázata a következőket tudja:

  • enyhe hashajtó
  • vértisztító
  • vizelethajtó
  • magas vérnyomást csökkentő
  • enyhe fogyasztó

 

Ezt a növényt azoknak javaslom, akiknél ajánlott az anyagcsere fokozása, mert jó vízhajtó, vértisztító és enyhe hashajtó, még gyerekek is használhatják. Érdekes módon a gyümölcse, nagyobb mennyiségben, szorulást okozhat. 
A virágából készült főzet, - ami úgy készül, hogy két evőkanálnyi szárított növényt beleteszünk negyed liter vízbe, és egy percig főzzük, - gyomorgörcsoldó, zsírcsökkentő, soványító hatású, ami pl. fogyókúráknál teljesen ártalmatlan. Mivel vértisztító is, ezért bőrkiütéseknél is jó. De vese és hólyagbántalmaknál is kitűnő.
Fáradt lábra jó pihentetőnek, ha a virágból készített főzethez teszünk egy marék sót, és egy marék fahamut, és ebben áztatjuk a meggyötört lábainkat.

Szólj hozzá

Gyógynövény