2019. már 25.

Ösküi kerektemplom

írta: P.Gabriella
Ösküi kerektemplom

img_9107-collage.jpg

Melepetésként, Jásdról - Gyümölcsoltó ünnep - haza felé betértünk az ösküi kerektemplomba is 

A Bakony lábánál, egy karsztos fennsíkon ékeskedik hazánk jelentős középkori műemléke az ösküi kerektemplom. A körtemplom (rotunda) eredetéről mai napig sok a találgatás, vélték már törökmecset, vártorony, sőt római kori erőd maradványának is. A 8-as út mellett Veszprémtől 15, Várpalotától 8 km-re található település kerektemploma hazánk egyetlen ilyen formátumú temploma. A templom történetéről és építéséről sem maradt fent adat. Az utóbbi évtizedek kutatásai középkori eredetre engednek következtetni, az Árpád-kori körtemplomok (rotundák) közé sorolják és XI. századi keletkezést feltételeznek, az 1975/76-ban végzett műemléki helyreállítás is ezt bizonyította.

Közel és távol

oskurajzok0.jpg

img_9114.JPG

A helyreállításhoz kapcsolódó fölmérés során derült ki, hogy a templom hajója nem kör alakú, hanem ovális (átmérője csaknem 7 m), eredetileg kúp alakú lehetett a teteje. A szentélyének belső íve eredetileg patkó alakú volt, nem pedig nyújtott félköríves. Bejárata régebben is a jelenlegi helyén volt, de az ajtónyílás eredeti formája nem rekonstruálható. A déli oldalra nyílik két romanikus résablak, nyugatra egy kis körablak. A szentélynek is hasonló ablakai lehettek. A község eredeti neve Őskő, valaha a Szalók nemzetség birtokában volt. A 15. század közepén az Újlakiak birtoka lett, akik várkastélyt is építettek a faluban. Az Árpád-kori körtemplomokegyikeként a 11. században épülhetett (az 1975/76-ban végzett műemléki helyreállítás is ezt bizonyította). Az Ujlakiak vára a domb alatti patak túlsó oldalán lévő magaslaton emelkedett. Székesfehérvár eleste (1543) után a falut elpusztították a törökök. Az új birtokos Zichyek az 1710-es évektől felvidéki szlovákokkal telepítették be a falut. A 18. század elején építették ki a jelenlegi tetőformát. 1725-ben katolikus templomként épült újjá. A gyarapodó lakosság számára kicsi lett a templom, s fölépítették a jelenlegi plébániatemplomot (1843-1847). Azóta a kerek templomot kápolnaként használják. 1909-ben középkori (15. századi eredetű) vaskulcsa a veszprémi múzeumba került.

Wikipédia

img_9103-collage.jpgTermészetesen engem elsődlegesen a természeti kincsek érdekeltek. Jó illat volt a dombon és bizsergett, zuborgott a kezem alatt a föld. Jól esett a domtetőn elterülni és csak úgy LENNI...

Bemenni nem tudtunk, mert egy héttel előre kell egyeztetni az időpontot, de így is nagy élmény volt. Ajánlani tudom, annak aki arra jár. 

Szólj hozzá

Kiránduli Ősi magyar szakrális helyek