2017. már 13.

Gyümölcsoltó Boldogasszony Ünnepe

írta: P.Gabriella
Gyümölcsoltó Boldogasszony Ünnepe

ostara.jpg

Megint kezdésként vissza kell egy kicsit nyúljak a naptár rendszerekhez. Lehet hogy ebből most már rendszer lesz, mert mindig érdekes dolgokkal találkozik az ember, ha figyel. Szóval a Julián naptár szerint ez a nap (március 25.) március 12-re esik. Aki érez és hangolódik az megérezhette, hogy ezen a  napon sok dolog történt. Telihold volt, a tibetiek szerint 10 milliószoros nap és nem csekély energia. Szóval gondold át még egyszer!

w420_000084_sap.jpg

A katolikus naptár és rend szerint ez a nap március 25-e. Az egyház össze-vissza rakosgatja ezt az ünnepeket, attól függően hogy mikor van a böjt. Hmmm...

 Annuntiatio Beatae Mariae Virginis – Urunk születésének hírüladása egyik legrégibb egyházi ünnepünk. Jézus születése előtt kilenc hónappal Gábor arkangyal a megtestesülés örömhírével látogatott Máriához. A Szent Szűz válasza az isteni megszólításra, a megváltás művének kezdete teszi jelessé e napot. A keleti eredetű ünnep időpontját nyugaton a nagyböjt miatt több helyen áthelyezték, végül a VI. századtól március 25-ére került. Keleten a szent három nappal együtt is ünneplik; nyugaton, egybeesés esetén, húsvét nyolcadáról fehérvasárnap utáni hétfőre helyezik.

Zengjed, nyelv, a szűzi méhnek

angyali dicséretét,

melybe szállva ég Királya

formát öltött, emberét,

és megszülte férfi nélkül

Szűzanyánk a gyermekét.

Mennyországnak küldötteként

Gábor angyal lejöve:

...

Legyen nekem igéd szerint,

mondja Szűz az angyalnak,

engedelmes lánya vagyok

a felséges parancsnak,

s méhe szűzen helyet adott

az isteni magzatnak.

(Csanádi Albert: Himnusz Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére, részletek Pange lingua virginalis, XVI. század eleje; fordította Csonka Ferenc)

Innen

ix-chel.jpg

Minden ősi népnek itt is megvan az ünnepe. Dél-Amerikában az egyik kedvencem Ixchel maja Hold Istennő az aki hasonlít magyar Boldogasszonyunkra. Szent állata a nyúl, aki a termékenység jelképe. Az orvosi tudás, a gyermekszülés, a gyógynövények, a vizek irányítója (a vízcseppekken át megtörő fényről, Ő a Szivárvány Hölgye). 

mnd_padr_025.jpg

A germán mitológiában Ēostre, a druidáknál Ostara az, aki elhozza a tavaszt. Jelképei a tojás, a nyúl - mind mind termékenység szimbólumok. Ő a tavasz, a pirkadat, az ébredés Istennője. Ő a meleg tavasz, a fák rügye, a visszatérő madarak és énekük, Ő a kunkor a nyíló levelekben és virágokban. Jacob Grimm a Teutonic Mithology című művében úgy jellemezte, hogy Ő a tavaszi növő Fény. Ember Cooke szerint "idős eléggé, hogy gyermeket foganjon, de még nem anya." 

Szűrhímzés, Kolozsvári-Donkó Rebeka, Kis Kálmánné, Nóri és Kun Fruzsina képei

szocs_zsuzsa_termekenysegi_tanc.JPG

Szőcs Zsuzsanna - Termékenységi tánc

 

Kedveseim!

Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony nagy napja! Népünk egyik fontos jeles napja. Ez a nap az ültetés, palántázás, metszés, oltás napja. Azonban nem csak a fizikai síkon történik meg a beoltás, hanem az emberi lélekbe is be kell oltódni az új tavasz áldott erőinek.

Ennek a napnak a hatása egy folyamat része.

Álom havának 21. napján megszületett Napistenünk, vagyis a Fény belépett a hatalmába. A téli napfordulóval a sötétség fogyni kezdett, és minden nappal hosszabbodnak a nappalok.

Kikelet havának 21. napja a tavaszi napéj egyenlőség ünnepe, mert ezen a napon Napatyánk legyőzte a sötétséget, a fény erősebb, mint az éjszaka.Az erősödő fényben pedig nyílik az emberi lélek, és megtisztul, hogy készen álljon az új év energiáinak, eseményeinek a befogadására.

Gyümölcsoltó Boldogasszony napján a megtisztult lélekbe Boldogasszony beoltja a szépet, a jót, az új év tiszta vágyait, amit meg kell valósítani majd ez évben a lélek fejlődési szintjén is.

Aztán a tavaszi napéj egyenlőséget követő telehold napján bekövetkezik az Égi Nász, amikor is minden lélekbe oltott áldás megfogan, gyökeret ereszt, és a lélek megkezdheti az új évben is a munkáját, fejlődését.

Legyetek hát nyitott, megtisztult lélekkel ezekben az időkben, és fogadjátok be a Fény segítő adományát.

Üdvözlettel: Nóri

Kovács Kálmánné, Nóri levele

Meg kell tanulnunk, hogy gyönyörű ünnepeinket, melyeknek Boldogasszony az ihletője megtartsuk, megünnepeljük és megtaláljuk gyökereit (akár más ősi népeknél, kiknél még foszlányokban megmaradt). A rituális fürdők is ebben az időben voltak szokásosak, hogy megtisztultan tudjunk tovább lépni. Minden Boldogasszony kegyhelyen volt az ősiségben patak, kút, vagy más víz forrás lehetőség. Pécsen számtalan régi Boldogasszony kegyhely van, amit eltakar valami, vagy elfelejtődött. A víz a nőiséghez kapcsolódik. Minden élet alapja. 

Tavalyi Gyümölcsoltó Boldogasszony írásom.


spiral-40389_960_720.png

A magvetés, gyermek foganás, bőség kezdete. Mind földi, mind égi szinten is. A tavaszi Napéjegyenlőség, a Húsvét, Gyümölcsoltó Boldogasszony mind idetartozik. Együtt hozzák el életünkbe a legfőbb lyó-t.

 

Szólj hozzá

Boldogasszony Ünnep