Sarkantyúka (Tropaeolum majus)
Böjtifűnek, kapucinus virágnak, pücülünek,sárogsarkantyúnak is hívják.
Egyél sokat belőle nyersen, lecsipegetve a bokorról. Először édes ízét, ropogósságát érzed, majd megjelenik csípős, borsos íze is. Sok C-vitamin és vasat tartalmaz. Emellet természetes antibiotikum, gombaölő. Az őszi változékony időjátásban a legjobb eszegetni, szendvicsbe tenni a gyerekeknek, vagy salátába keverni. Mustárolaj tartalma miatt vírusölő. Föld feletti része, mind ehető. Nagyon igényetelen növény. Konténerben is csodásan hajt és hoz virágot. Magjait összegyűtve, megszárítva és leőrölve borspótlót kapunk.
Az ősi időkben skorbutot gyógyítottak és előztek meg vele.
Áztatással erős rovarírtószert készíthetünk a kertbe.