2016. jún 12.

szúrós gyöngyajak - Leonurus cardiaca - szíverősítőfű

írta: P.Gabriella
szúrós gyöngyajak - Leonurus cardiaca - szíverősítőfű

tafel_063_small.jpg

Angolul motherwort - anyafű a neve, ami nagyon beszédessé teszi. A leonurus oroszlánfarkat jelent.Bokros, gyepes helyen terem. Én minden évben az erdő szélén lévő, magas növényes részben találom meg. Nagyon tekintélyt parancsoló növény. A levél elágazásokban virágzik és itt szúrós, kemény csomó alakul ki,amik aztán később a magot is tartják. Próbálkozásaim ellenére a kertben nem maradt meg eddig. 

leonurus-cardiaca-lamiaceae-motherwort-equinox-botanicalsoh-june202005007.jpg

Elsősorban szív- és idegpanaszok, epilepszia, klimax esetében használatos.

Az ókori görögök szorongó, aggódó anyáknak adták. Egy régi monda szerint egy falu vízkészlete egy gyöngyajak mezőn folyt keresztül. Minden lakója 130 évig élt. :) Kínában is a hosszú élet titka volt. A 19. századi Észak-Amerikai kolonizálók menstruáció indításra és a szülés utáni kitisztításra használták. A cseroki indiánok idegnyugtatónak alkalmazták. A virágok viktoriánus nyelvében a rejtett szerelmet szimbolizálta.

Nyugtató, izomgörcs lazító és vérnyomás csökkentő. Kínai kutatások azt mutatják, hogy koncentrátuma csökkenti az elzáródásokat és a zsírszintet a vérben és lecsökkentik a gyors szívverést. 

top-ten-medicinal-herbs-for-the-garden-motherwort.jpg

Javítja a termékenységet, csökkenti a gyermek várással kapcsolatos aggódást, a szülés utáni mentális zavarokat, és a változóz korral járó tüneteket enyhíti. A vajúdás korai szakaszában használva csökkenti a szülési fájdalmakat és nyugtatja a idegeket a szülés után. Nagyszerű a menstruációs folyadék kiegyensúlyozására. A méh izmait erősíti és ellazítja.

Keserű és enyhén hidegítő a hatása.

201603_motherwort.jpg

Tinktúrát készítek belőle. Olyan erős a hatása, hogy tél végén volt egy erős szívdobogásom este lefekvés előtt és kb. 5 cseppnyit vettem be belőle. Azonnal hatott. Oroszlánszívű növény!!! :):):)

img_20160615_065429.jpg

Szólj hozzá

Gyógynövény