2016. máj 03.

ha pletykálnak rólad

írta: P.Gabriella
ha pletykálnak rólad


„Az álnok ember viszályt támaszt, a rágalmazó szétválasztja a barátokat is.”

(Példabeszédek 16:28)

A pletykalapok, beszélgetős tévéműsorok és a rémhírterjesztők pletykából élnek. Valóban, mindannyian hajlamosak vagyunk terjeszteni, és az is előfordul, hogy rólunk terjesztik mások. Akár van alapja, akár puszta kitaláció, akár egy kicsit mindkettő, mindenképpen fájdalmat okoz. Bár a társadalom viszonylag ártatlan dolognak tartja, Isten szemében a pletyka épp olyan súlyos, mint a„rágalmazás, vádaskodás, felfuvalkodás, pártoskodás” (2Korinthus 12:20)
Nos, mit tehetsz, ha rólad pletykálnak? 
1) Ha lehet, ne vegyél róla tudomást! Akik a pletykát terjesztik, annak örülnek, ha látják, hogy felzaklatnak. Ezért minél feldúltabb vagy, annál inkább pletykálnak. Ne haraggal reagálj, az csak olaj a tűzre. 

 

„Ha elfogy a fa, kialszik a tűz, ha nincs rágalmazó, megszűnik a viszály”

(Példabeszédek 26:20). 


2) Alkalmas helyzetben igazítsd helyre! A pletyka képes arra, hogy futótűzként terjedve összetörjön szíveket. Ezért, ha tisztázni tudod az ügyet, azzal megállíthatod a pusztítást. De ne próbálkozz azzal, hogy mindenkinek elmondod, te tudod a valóságot – ezzel csak a tüzet szítod, a terjedését segíted elő, és éppenséggel táplálod a pletykára éhesek étvágyát. Salamon azt mondta:

 

„A rágalmazó szavai, mint a jó falatok, behatolnak a test belsejébe”

(Példabeszédek 26:22).


Állj meg, és kérdezd meg magadtól, kik az igazán fontosak életedben, velük próbáld tisztázni a helyzetet. 

 

Idővel ők majd igazolnak mások előtt. Sok esetben az ő szavuk hitelesebb, mint a tiéd, mert elfogulatlanok. Ha a pletykának van alapja, vagy legalább részben igazságon alapul, ne tagadd a dolgot, és ne mentegesd magad! Az igaz barátok mindig megbocsátanak, és barátaik védelmére kelnek, a pletyka pedig általában szaftosabb történeteket keresve továbblép, és téged békén hagy.

Debby és Bob Gass - Mai ige

Szólj hozzá

Tudatosság