2016. ápr 23.

árvacsalán

írta: P.Gabriella
árvacsalán

800px-illustration_lamium_purpureum0.jpg

Hamarosan beköszöntenek azok az idők, amikor a gyógy(ó)szerek kultusza véget ér, s akinek esze és lelke van, visszatér a természet nyújtotta egészségmegőrző szerekhez. A természetben szó szerint lépten-nyomon gyógynövényekbe botlik az ember, amivel egyetlen baj van csupán. Az, hogy nem ismerjük fel őket. Amit nem ismerünk, arra pedig elég nehéz vigyázni. Nem igaz? 

Elnézve a hatalmi elit aktuális célkitűzéseit, talán nem meglepő, hogy az ÁLTALÁNOS iskolában, ami eredetileg az ÁLTALÁNOS MŰVELTSÉG megszerzésének a helyszíne kellene, hogy legyen, nincs olyan tantárgy, hogy gyógynövénytan.

Van HITTAN.

De nincsen GYÓGYNÖVÉNYTAN.

Tovább...

lamium_album_sturm39.jpg

Fehér árvacsalán (Laminum album), tátkanaf, méhevirág, peregetető

 

Bokros helyeken terem; füvét és virágját áprilistól júliusig gyűjtjük.

Menstruációs zavarok, fehérfolyás, vérszegénység ellenszere, vértisztító hatása van; légcsőhurut, tüdőbetegségek, láz, vizenyő, golyva, idegbántalmak gyógyszere. Sebet is gyógyítanak vele. Gyengébb hatású a sárga árvacsalán (L. galeobdolon) és a foltos árvacsalán (L. maculatum). Ezek erdős, bokros helyen nőnek. 

Szalai Miklős - Halimbai füveskönyv

Fő hatóanyaga : aspargin. Tisztulási kényelmetlenségeknél és zavaroknál isszák. Sápkóros betegeknél méherősítő. Gyermekek ótvara és bőrkiütése ellen is adják. 

Varró Aladár - Gyógynövények gyógyhatásai

 

Szólj hozzá

Gazdaság Kert Gyógynövény