2016. júl 24.

a mélymulcsról...

írta: P.Gabriella
a mélymulcsról...

...kell beszélnem. Ebben az évben kezdtem el nagyobb területen gazdálkodni ezzel a metódussal. Egyáltalán nem volt felhőtlen a termelésben. Itt is megvannak még a problémák. Kevés az információ. Tavasszal a zsenge káposztafélék, sárgarépa. petrezselyem, borsó, lóbab, retek kikelése után, egy éjszaka alatt rettenetes hadsereg támadta meg kertemet: a meztelen csigáké. Mindent elpusztítottak egy éjszaka alatt. Bizony. Utána a zöldbabot kezdték. Elkeseredésemben próbálkoztam dolgokkal, amik másoknak beváltak. Nekem kettő dolog segített. Az esti szürkületben, vagy hajnali derengésben összeszedett állatok serege, és a sörcsapda több helyen felállítva. Most már sokkal kevesebb van belőlük. Reményeim szerint a mélymulcs további építésével elérek jövőre egy pontra, amikor megjelennek a fonálférgek, amik természetes ellenségei a csigáknak. 

Viszont nagyszerű lett a krumpli - nincs krumpli bogár! - és a paradicsom, a csemege kukorica, a sütőtök, meg a zöldbabból ami megmaradt gyönyörűen növekszik a nagy meleg ellenére is. Nem öntözök. A szalma tartja a nedvességet. 

Akik most szeretnének belevágni a mélymulcs készítéseb, azoknak azt ajánlom, hogy először csigátlanítsanak, ha fennáll az elszaporodás veszélye. 

Nem adom fel, mert ahol szétnyitom a mulcsot, ott élő, nedves humuszt találok, nyüzsgő élettel. Ebben hiszek. Ez is egy út a jövő gazdálkodásban. Szinte semmi munkával nem jár, csak arra kell várnom, hogy leszedhessem a termést (már ami idén megmaradt). Kérlek, mérlegelj te is, hogy áttérsz a hagyományos művelésről egy alternatívra, hogy védd, óvd életünk alapját a Földet! Köszönöm

Szólj hozzá

Gazdaság