2016. dec 04.

Eketiltó-Földtiltó Boldogasszony - Szeplőtelen fogantatás ünnepe

írta: P.Gabriella
Eketiltó-Földtiltó Boldogasszony - Szeplőtelen fogantatás ünnepe

foldtilto_1.jpg

Kolozsvári-Donkó Rebeka - Földtiltó Boldogasszony

András napkor kezdődik a kisböjt, az Advent ünnepe. Ebben az időszakban felkészítem magamat a lelki tisztaságra. Lelki próbákon megyek át, hogy elérjem a három erényt: a hitet, a reményt és a szeretetet.

Ebben kapcsolódik ide ez a Boldogasszony ünnep is. A szűziesség megélése magunkban. Lelki munka ez, ahol az ételböjttel, a lelki emelkedéssel, a test böjtjével felkészíthetjük magunkat a Fény várására és befogadására. 

 

Vannak akik azt mondják, hogy az eketiltás, földtiltás arról szól, hogy nem szántják már a földet többé... Hogy is lehetne ilyenkor már szántani... Fagyos a föld. Inkább arról lehet szó, amit több a hagyományokkal foglalkozó kutató is megemlít. A lányokat kertnek tekintették és a szűz föld érintetlenül hagyására utal az eketiltás. Az eke a férfiak hím szerszáma. 

 Nyelvi szimbólumain másik nézete szerint a leány: virág virágoskert, kiskert, piros rózsa, pünkösái rózsa, fehér rózsa. A megújuló természeti környezet legszebb időszakának virágos jelképei. Népdalainkban így találjuk:

„Elejbe, elejbe, pej lovam elejbe,

Be talál ugrani a virágos kertbe

Be talál ugrani, nagy kárt talál tenni

A szerelem bimbaját le találja törni"

Másik változatban:

„Barna legény hová hajtod az ökröt?

Talán bizony kis kertembe bekötöd!

Oda bizony barna legény Tyuhaj nem kötöd!

Gyenge a rozmaring ága, letöröd!" stb.

 

Ezek a szimbolikus magyar fogalmak a szűzföld fogalomra utalnak, melynek feltörése vagy éppen eketiltó időszaka meghatározott természeti jelenségekhez tartozott. Ilyen volt, amikor a fiú házasságra érett és kardot kapott: „Felkötöttem kardomat, add nékem a lányodat" vagy december 8-a, Boldogságos Szűz Mária fogantatási napja, a hazai szokásokban eketiltó nap.

Falvay Károly - Nagyboldogasszony

A testi, lelki és szellemi  tisztasághoz a szexus elhagyása is hozzátartozik. Emellett az elmélyedés, az ima, meditáció, révülés, kontemplálás mindennapos használata, a könnyebb ételek fogyasztása, a mértéktartás is segítőm lehet. 

kun_fruzsina_szeplotelen_fogantaas.jpg

Kun Fruzsina - Szeplőtelen fogantatás

A katolikus kereszténység bejövetelével a Szűz Mária tisztelet lett szokássá. December 8-án a katolikus egyház a Szeplőtelen fogantatást ünnepli, ami lelki és szellemi értelemben is azonos az Eketiltó Boldogasszony tisztelettel, hagyománnyal. Mindkettőben a szűziesség megélése magamban a lényeg. Hogy újra eljussak egy olyan emelkedett állapotba, amikor teljes egységben, harmóniában betudom emelni magamba a Fényt. Hogy újjászülethessek. 

szent_anna_szuz_maria.jpg

Ég szülte földet,

Föld szülte fát,

Fa szülte ágát, Ága szülte bimbaját,

Bimbaja szülte virágját,

Virágja szülte Szent Annát,

Szent Anna szülte Máriát,

Mária szülte Krisztus Urunkat a világ megváltóját.

Erdélyi Zsuzsanna - Hegyet hágék, lőtöt lépék

 

„Mária mély csendje hulljon a szívedre,

Mária szent könnye cseppenjen kezedre,

Mária érzése áradjon lelkedbe,

Mária mosolya fogadjon a Földre,

Mária rózsája illatozzon körbe,

Mária nyugalma hordozzon betöltve.”

Szólj hozzá

Boldogasszony Ünnep